SoWell

Masło orzechowe 100% naturalne

olej SoRiso

Czym jest oryzanol

Oryzanol to kompleks estrów fitosteroli (campestrolu, stigmasterolu i sitosterolu) i kwasu felurowego oraz innych związków organicznych. Pozyskiwany jest z otrębów ryżowych. Przez lata uważanych jedynie za produkt uboczny.
Na tym definicję oryzanolu można by zakończyć, gdyby nie jego potwierdzone naukowo właściwości. Tytułem wstępu odsyłamy do grafiki obrazującej w jaki sposób oryzanol działa na główne narządy naszego organizmu.
Zachęcamy do zapoznania się z pracami naukowymi potwierdzającymi skuteczność oryzanolu oraz wskazówkami dietetyków jak włączyć ten składnik do swojej codziennej diety.

Oleje SoRiso

Oleje SoRiso to jedyne oleje na polskim rynku o najwyższej zawartości oryzanolu. Ta niezwykle istotna, z żywieniowego punktu widzenia fitoaktywna substancja, występuje naturalnie z ziarnach ryżu, a jej głównym źródłem jest przede wszystkim nasienna łuska (otręby ryżowe), często traktowana jako produkt uboczny pozyskiwania popularnych na całym świecie białych ziaren ryżu. Jednak to właśnie owa łuska jest najbardziej bogata w składniki odżywcze, którym udowodniono naukowo prozdrowotne działanie na organizm człowieka.
Niestety często w procesie pozyskiwania oleju ryżowego, jego przechowywania, transportu i dystrybucji ulega znacznej dezaktywacji najbardziej cenna dla tego produktu substancja, jaką jest oryzanol. Takie oleje tracą nie tylko swoje właściwości organoleptyczne, ale przede wszystkim wartość żywieniową, która często jest kluczowym benefitem dla konsumenta.
Metoda pozyskiwania olejów ryżowych SoRiso, technologiczne zabezpieczenie przed destrukcyjnymi procesami utleniania oraz odpowiednie pakowanie i transport do Europy zapewniają najwyższą trwałość biologiczną oryzanolu w finalnym produkcie. Oleje SoRiso to nie tylko doskonały smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze, o które dbamy od małego ziarna ryżu, po smaczne i zdrowe potrawy, które zachwycą wielu smakoszy zdrowej kuchni.