Krem orzechowy w 100% naturalny
Tak naprawdę orzeszki ziemne nie są orzechami… W rzeczywistości należą do rodziny roślin bobowatych i dlatego są związane z fasolą, soczewicą i soją. W Azji, Afryce i południowych stanach USA świeże nasiona fistaszków są zjadane jako warzywo podobnie jak u nas fasolka szparagowa!
Orzech ziemny pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie zaczął być uprawiany już 3500 lat temu! Istnieją dowody na to, że pradawni Inkowie pierwsi mielili orzeszki ziemne, by zrobić masło orzechowe. Odkrywcy Ameryki zabrali orzeszki ziemne do Hiszpanii, a stamtąd kupcy i odkrywcy rozprowadzili je do Azji i Afryki. Co ciekawe Afrykanie byli pierwszymi ludźmi, którzy sprowadzili orzeszki ziemne do Ameryki Północnej, począwszy od 1700 roku. W tym czasie orzeszki uważano tam za pokarm dla ubogich oraz zwierząt gospodarskich i uważano je za trudne do uprawy i zbioru. Po wojnie secesyjnej, kiedy żołnierze Unii je polubili – zabrali do domu. Ich popularność wzrosła pod koniec XIX wieku, kiedy to wagoniki cyrkowe PT Barnuma podróżowały po całym USA, a sprzedawcy nazywali „gorące prażone orzeszki ziemne!” Wkrótce inni sprzedawcy uliczni zaczęli sprzedawać je z wozów.
Orzeszki ziemne i masło orzechowe stały się integralną częścią racji sił zbrojnych podczas I i II wojny światowej co dodatkowo spopularyzowało te cenne produkty.
Orzeszki ziemne są doskonałym źródłem białka, różnych witamin i minerałów. Następujące witaminy i minerały występują w szczególnie dużych ilościach w orzeszkach ziemnych:
Najwcześniejsze odniesienie do masła orzechowego wywodzi się od starożytnych Inków i Azteków, którzy mielili prawdopodobnie prażone orzeszki ziemne na pastę. Jednak nowoczesne masło orzechowe, jego proces produkcji i sprzęt używany do jego wytworzenia, mogą zostać przypisane co najmniej trzem wynalazcom.
W XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg – wegetarianin i wynalazca płatków kukurydzianych opatentował sposób mielenia orzeszków na pastę i spopularyzował ją w znaczący sposób. Podobny patent był zgłoszony wcześniej w Kanadzie. W Stanach Zjednoczonych ponad 60% wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczanych na produkcję masła orzechowego! Król Rocka uwielbiał kanapki z masłem orzechowym i bananem. Na jego pamiątkę taką przekąskę nazywa się Elvis Sandwich.
Obecnie w handlu rozróżnia się dwa rodzaje masła orzechowego: chrupkie (z kawałkami orzechów) i kremowe. Co ciekawe Amerykanie np. są podzieleni geograficznie: wschodnie wybrzeże zdecydowanie preferuje kremową odmianę.
Orzacha podziemna jest nieduża i może przypominać koniczynę czy lucernę. Szybko się rozwija, dlatego pierwsze plony orzechów ziemnych otrzymujemy już po 2-3 miesiącach od jej zasiania. Po przekwitnięciu kwiatów, ich szypułki przekształcają się w strąki i rosną w dół i są wpychane do ziemi. Owoce rozwijają się kilka centymetrów pod jej powierzchnią, w pozycji horyzontalnej! Im pulchniejsza gleba, tym zbiory mogą być większe. Z jednej rośliny możemy wykopać nawet 40 sztuk strąków.
Główni producenci fistaszków to Indie, Chiny, Nigeria i USA. W Europie orzeszki ziemne uprawiane są na Półwyspie Bałkańskim, we Włoszech, Francji.
Orzachę można uprawiać samodzielnie np. w doniczkach – nasiona kupujemy przez internet lub w niektórych sklepach ogrodniczych.