SoWell

Krem orzechowy w 100% naturalny

uprawa orzeszków

Historia

Orzech ziemny pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie zaczął być uprawiany już 3500 lat temu! Istnieją dowody na to, że pradawni Inkowie pierwsi mielili orzeszki ziemne, by zrobić masło orzechowe. Odkrywcy Ameryki zabrali orzeszki ziemne do Hiszpanii, a stamtąd kupcy i odkrywcy rozprowadzili je do Azji i Afryki. Co ciekawe Afrykanie byli pierwszymi ludźmi, którzy sprowadzili orzeszki ziemne do Ameryki Północnej, począwszy od 1700 roku. W tym czasie orzeszki uważano tam za pokarm dla ubogich oraz zwierząt gospodarskich i uważano je za trudne do uprawy i zbioru. Po wojnie secesyjnej, kiedy żołnierze Unii je polubili – zabrali do domu. Ich popularność wzrosła pod koniec XIX wieku, kiedy to wagoniki cyrkowe PT Barnuma podróżowały po całym USA, a sprzedawcy nazywali „gorące prażone orzeszki ziemne!” Wkrótce inni sprzedawcy uliczni zaczęli sprzedawać je z wozów.

Orzeszki ziemne i masło orzechowe stały się integralną częścią racji sił zbrojnych podczas I i II wojny światowej co dodatkowo spopularyzowało te cenne produkty.