SoWell

Krem orzechowy w 100% naturalny

Masło orzechowe – ulubiony smakołyk Elvisa Presleya

Najwcześniejsze odniesienie do masła orzechowego wywodzi się od starożytnych Inków i Azteków, którzy mielili prawdopodobnie prażone orzeszki ziemne na pastę. Jednak nowoczesne masło orzechowe, jego proces produkcji i sprzęt używany do jego wytworzenia, mogą zostać przypisane co najmniej trzem wynalazcom.

W XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg – wegetarianin i wynalazca płatków kukurydzianych opatentował sposób mielenia orzeszków na pastę i spopularyzował ją w znaczący sposób. Podobny patent był zgłoszony wcześniej w Kanadzie. W Stanach Zjednoczonych ponad 60% wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczanych na produkcję masła orzechowego! Król Rocka uwielbiał kanapki z masłem orzechowym i bananem. Na jego pamiątkę taką przekąskę nazywa się Elvis Sandwich.

Obecnie w handlu rozróżnia się dwa rodzaje masła orzechowego: chrupkie (z kawałkami orzechów) i kremowe. Co ciekawe Amerykanie np. są podzieleni geograficznie: wschodnie wybrzeże zdecydowanie preferuje kremową odmianę.

 

SoWell BIO
już dostępne!
idelikatesy24.pl

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ