Drożdżowe rogaliki

- Drożdże pokruszyłam do miseczki, dodałam łyżkę cukru i roztarłam, aż drożdże zrobiły się płynne. Następnie dodałam do drożdży łyżkę mąki, ciepłe mleko i odstawiła rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 15 min, żeby zaczął pracować.
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam pozostały cukier, sól, jajka, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn i wyrobiłam gładkie ciasto. Ciasto przełożyłam do natłuszczonej olejem miski, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto przełożyłam na posypaną mąką stolnicę, chwilę wyrobiłam i podzieliłam na dwie części. Jedną część ciasta odłożyłam na bok, a drugą rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 5 mm i pokroiłam go na trójkąty.
- Każdy trójkąt posmarowałam kremem orzechowym 100% kremowym SoWell, posypałam posiekaną gorzką czekoladą i zwinęłam rogaliki (od podstawy trójkąta do wierzchołka).

- Rogaliki ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z drugą częścią ciasta postąpiłam tak samo.
- Rogaliki posmarowałam rozkłóconym jajkiem.
- Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam 25 minut. Upieczone rogaliki wystudziłam na kratce.
Posted in |
Tags: ciasta, krem orzechowy