Hummus z dynią

- Cieciorkę wyłożyłam na sito, odsączyłam z zalewy, przepłukałam wodą i zostawiłam na sicie, żeby odciekła.
- Dynię umyłam, osuszyłam, przekroiłam na pół, usunęłam pestki, a dynię pokroiłam w plastry. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, na papierze ułożyłam plastry dyni, odcedzoną cieciorkę, ząbki czosnku (w łupinkach) i posypałam przyprawami – chili, słodką i wędzoną papryką.
- Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam warzywa ok. 30 minut (dynia powinna być miękka).
- Z upieczonej dyni odcięłam skórkę (można ją zostawić) i miąższ przełożyłam razem z cieciorką i upieczonym czosnkiem (obranym z łupinek) do miski.

- Następnie dodałam sok z cytryny, Krem orzechowy kremowy SoWell BIO, wodę, sól, pieprz i zmiksowałam blenderem na gładką masę. Gotowy hummus przełożyłam do miseczki, polałam olejem z pestek dyni SoWell i podałam z pieczywem.
Posted in |
Tags: bio, krem orzechowy, olej z dyni, oleje sowell, warzywa