Orzechowy jabłecznik
- Do miski wsypałam mąkę, cukier, dodałam pokrojone na małe kawałki masło, krem orzechowy 100% kremowy SoWell, żółtka i zagniotłam ciasto (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się połączyć można w czasie zagniatania dodać 1-2 łyżki zimnej wody).
- Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, połowę ciasta przełożyłam do blachy i wykleiłam nim spód. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i podpiekłam spód ciasta przez 15 minut. Podpieczony spód wyjęłam z piekarnika.
- Jabłka obrałam i starłam na tarce do jarzyn, dodałam cukier, cynamon, wymieszałam i wyłożyłam równą warstwą na podpieczonym spodzie. Na wierzch pokruszyłam drugą połowę orzechowego ciasta.
- Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam ciasto 45 min. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i odstawiłam w blaszce do całkowitego wystudzenia.
Posted in |
Tags: ciasta, desery, krem orzechowy, owoce