Pierniczki z masłem orzechowym

- Masło roztopiłam i przestudziłam.
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam roztopione masło, jajko, sodę, przyprawę do pierników, miód, masło orzechowe 100% kremowe SOWELL i zagniotłam ciasto.
- Ciasto przełożyłam do woreczka i włożyłam do lodówki na 45 min. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm i foremką wykrawałam pierniczki. Wycięte pierniczki ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Blachę z pierniczkami wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) piekarnika i piekłam 8 minut. Upieczone pierniczki studziłam na kratce.
Pierniczki są miękkie po upieczeniu i przechowywane w zamkniętym pojemniku, takie pozostają.
Posted in |
Tags: desery, krem orzechowy