Sałatka z pieczoną dynią

- Dynię obrała, usunęłam pestki, miąższ pokroiłam w kostkę, doprawiłam solą, pieprzem, ostrą papryką, przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polałam olejem z otrębów ryżowych SoRiso naturalny 100%.
- Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam do miękkości dyni – ok. 25 min (w czasie pieczenia przemieszałam dynię dwa razy). Upieczoną dynię wystudziłam.
- Kasze kuskus zalałam wrzątkiem i parzyłam 5 minut.
- Na talerze wyłożyłam rukolę, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w kostkę fetę, posypałam kaszą kuskus, dodałam pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, na wierzch wyłożyłam upieczoną dynię. Sałatkę doprawiłam solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i polałam olejem z pestek dyni SoWell.

Posted in |
Tags: olej z dyni, oleje sowell, SoRiso, warzywa