SoWell

Krem orzechowy w 100% naturalny

Sałatka z pieczonym łososiem

  1. Buraki zawinęłam w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku (200 stopni ok. 50 minut – czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Upieczone buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w plasterki.
  2. Pomarańcz grubo obrałam (ścięłam skórę razem z białą błonką) i pokroiłam na cząstki.
  3. Łososia pokroiłam na plastry o grubości 2 cm nie przecinając skóry, przełożyłam do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem, doprawiłam solą, pieprzem, chili i polałam olejem z otrębów ryżowych SoRiso naturalny 100%. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam łososia ok. 20 minut. Upieczonego łososia wyjęłam z piekarnika, delikatnie odkroiłam od skóry.
  4. Pokrojone buraki ułożyłam na półmisku, na burakach wyłożyłam cząstki pomarańczy, posypałam lekko posiekanymi orzechami, drobno posiekaną natką pietruszki, ułożyłam łososia, dodałam cienko pokrojoną cytrynę. Do smaku doprawiłam solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i polałam olejem z pestek dyni SoWell. Sałatkę podałam od razu po przygotowaniu.