Sałatka z pieczonym łososiem

- Buraki zawinęłam w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku (200 stopni ok. 50 minut – czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Upieczone buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Pomarańcz grubo obrałam (ścięłam skórę razem z białą błonką) i pokroiłam na cząstki.
- Łososia pokroiłam na plastry o grubości 2 cm nie przecinając skóry, przełożyłam do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem, doprawiłam solą, pieprzem, chili i polałam olejem z otrębów ryżowych SoRiso naturalny 100%. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam łososia ok. 20 minut. Upieczonego łososia wyjęłam z piekarnika, delikatnie odkroiłam od skóry.

- Pokrojone buraki ułożyłam na półmisku, na burakach wyłożyłam cząstki pomarańczy, posypałam lekko posiekanymi orzechami, drobno posiekaną natką pietruszki, ułożyłam łososia, dodałam cienko pokrojoną cytrynę. Do smaku doprawiłam solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i polałam olejem z pestek dyni SoWell. Sałatkę podałam od razu po przygotowaniu.

Posted in |
Tags: olej z dyni, oleje sowell, ryby