SoWell

Krem orzechowy w 100% naturalny

szaszłyki z ananasem

Szaszłyki z kurczaka z ananasem

składniki na szaszłyk

  1. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki ok. 3×3 cm.
  2. Do miseczki wlałam sos sojowy, dodałam sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier trzcinowy, curry, ostrą paprykę, krem orzechowy kremowy SoWell BIO i wymieszałam.
  3. Do tak przygotowanej marynaty przełożyłam pokrojone mięso i dokładnie wymieszałam, tak, żeby marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem przykryłam i wstawiłam do lodówki na 3 godziny (mięso można marynować dłużej np. przez całą noc).
  4. Ananasa obkroiłam ze skórki, wykroiłam twardy środek, a miąższ pokroiłam na kawałki zbliżone wielkością do kawałków mięsa.
    Marynowane mięso i kawałki ananasa nabiłam na przemian na patyczki do szaszłyków.
  5. Patelnię grillową dobrze rozgrzałam (na grillu należy piec szaszłyki na tacce), ułożyłam szaszłyki i smażyłam 10 minut, obracając w trakcie.