Szparagi z sosem orzechowym

- Szparagi umyłam. Odłamałam zdrewniałe końce i obrałam obieraczką do warzyw do połowy długości (młodych i cienkich szparagów nie trzeba obierać). W garnku zagotowałam wodę, przełożyłam szparagi i gotowałam ok. 5 min. Ugotowane szparagi odcedziłam.
- Orzeszki ziemne wsypałam na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyłam do lekkiego zarumienienia. Podprażone orzechy wystudziłam.
- Do rondelka wlałam sos sojowy, miód, ocet ryżowy, wodę i dodałam Krem orzechowy z kawałkami orzechów SoWell. Rondelek wstawiłam na palnik i podgrzewałam na średniej mocy palnika, mieszając. Podgrzewałam do momentu aż wszystkie składniki się połączyły i sos zgęstniał (jeżeli sos zgęstnieje za bardzo można dodać trochę wody).

- Na talerzu ułożyłam rukolę, na rukoli wyłożyłam szparagi, które polałam ciepłym sosem orzechowym. Na koniec posypałam szparagi drobno posiekanym chilli, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i wiórkami parmezanu.
Posted in |
Tags: bio, krem orzechowy, warzywa