SoWell

Krem orzechowy w 100% naturalny

zapiekanka z batatów

Zapiekanka z batatów

składniki na zapiekankę

  1. Śmietankę wlałam do miski, dodałam sok z limonki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili, Krem orzechowy kremowy SoWell BIO, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
    dodaj SoWell
  2. Bataty umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki (można też zetrzeć je na tarce tzw. mandolinie).
  3. Naczynie do zapiekania natłuściłam odrobiną oleju. Na spodzie ułożyłam warstwę plasterków batatów, polałam dwoma łyżkami sosu śmietanko-orzechowego, przykryłam następną warstwą batatów i polałam kolejną porcją sosu i tak do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki polałam pozostałym sosem śmietankowo-orzechowym.
  4. Naczynie z zapiekanką przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra i dół). Pod przykryciem piekłam zapiekankę przez 35 minut, a następnie zdjęłam przykrywkę i piekłam jeszcze 20 minut.
    Upieczoną zapiekankę wyjęłam z piekarnika, posypałam posiekaną natką pietruszki i od razu podałam.