Przepisy

Hummus z dynią

DRUKUJ

Udostępnij przepis:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sprawdź również:

Skład:

  • 1 mała (ok. 1 kg) dynia hokkaido
  • puszka (425 ml) cieciorki
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 4 łyżki Kremu orzechowego kremowego SoWell BIO (w temp. pokojowej)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • olej z pestek dyni SoWell do podania

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę wyłożyłam na sito, odsączyłam z zalewy, przepłukałam wodą i zostawiłam na sicie, żeby odciekła.
  2. Dynię umyłam, osuszyłam, przekroiłam na pół, usunęłam pestki, a dynię pokroiłam w plastry. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, na papierze ułożyłam plastry dyni, odcedzoną cieciorkę, ząbki czosnku (w łupinkach) i posypałam przyprawami – chili, słodką i wędzoną papryką.
  3. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam warzywa ok. 30 minut (dynia powinna być miękka).
  4. Z upieczonej dyni odcięłam skórkę (można ją zostawić) i miąższ przełożyłam razem z cieciorką i upieczonym czosnkiem (obranym z łupinek) do miski.
  5. Następnie dodałam sok z cytryny, Krem orzechowy kremowy SoWell BIO, wodę, sól, pieprz i zmiksowałam blenderem na gładką masę. Gotowy hummus przełożyłam do miseczki, polałam olejem z pestek dyni SoWell i podałam z pieczywem.

Dbaj z SoWell o zdrowie!

Zdrowy tryb życia oraz dieta jest niesamowicie ważna w życiu każdego z nas. Produkty SoWell powstały z myślą o osobach, którym zależy na wysokiej jakości produktach spożywczych, którym można zaufać. Zapoznaj się na naszymi przepisami i zobacz co wyczarujesz w kuchni wraz z SoWell!

Sprawdź nasze przepisy

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.