
Białka proteinowe
Białka roślinne powstają przez tłoczenie na zimno surowych nasion lub ziaren roślin. Uzyskany w ten sposób olej oddziela się od substancji stałych. Powstała pasta jest suszona, a następnie mielona na drobny proszek. Białka roślinne to produkty całkowicie naturalne i nie przetworzone, dlatego zachowują swoje wszystkie cenne, a zarazem pożądane właściwości.
W zależności od surowca z którego powstały, białka roślinne różnią się składem kwasów tłuszczowych, zawartością minerałów i protein ( choć wszystkie mają ok. 50g protein na 100g produktu).

Vege Burger - Klasyczny Smak ze słodkim ziemniakiem i pietruszką
SKŁADNIKI: mąka orkiszowa preparowana termicznie 43,5%, mąka z ciecierzycy 19,5%, pszenica durum półekspandowana łamana, pomidor suszony 10%, przyprawy (sól, oregano, czosnek, natka pietruszki, bazylia, pieprz, tymianek), cebula suszona, marchew suszona.
Vege Burger - Włoski Smak z orkiszem, pomidorem i ciecierzycą
SKŁADNIKI: mąka orkiszowa preparowana termicznie 43,5%, mąka z ciecierzycy 19,5%, pszenica durum półekspandowana łamana, pomidor suszony 10%, przyprawy (sól, oregano, czosnek, natka pietruszki, bazylia, pieprz, tymianek), cebula suszona, marchew suszona.


Vege Burger - Azjatycki Smak z orkiszem, komosą i czerwoną soczewicą
SKŁADNIKI: mąka orkiszowa preparowana termicznie 41%, mąka z czerwonej soczewicy 20,2%, komosa ekspandowana 12,4%, marchewka suszona, przyprawy (sól, kurkuma, curry, chilli, imbir, cynamon), pomidor suszony, pietruszka suszona, cebula suszona.
Białko z dyni w proszku
Pestki dyni, a tym samym białko dyniowe, zaskakuje przede wszystkim bogactwem magnezu oraz innych składników mineralnych jak fosforu, manganu, miedzi, potasu, żelaza i bardzo ważnego dla organizmu człowieka cynku – strażnika odporności. Białko z dyni jest także źródłem błonnika i beta- karotenu, który jako silny przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne a także obniża poziom złego cholesterolu.

Dla kogo?
Białka roślinne, polecane są w szczególności osobom uprawiającym sport oraz wszystkim prowadzącym aktywny, zdrowy tryb życia a także osobom odchudzającym się.
Białka roślinne są prawie neutralne w smaku dzięki czemu przygotowywane potrawy nie zmieniają swojego podstawowego smaku. Jako produkt całkowicie roślinny są szczególnie polecane weganom i wegetarianom i mogą być spożywane codziennie. Zalecane dzienne spożycie to ok. 30 gr. dziennie ( jednorazowo lub w porcjach podzielonych).
Białko roślinne to wyśmienity dodatek do codziennej owsianki, musli, jogurtów, twarożków, omletów, sałatek, sosów, wypieków czy koktajli ( owocowych lub warzywnych). To także doskonały zagęstnik zup jarzynowych typu krem.