Białka proteinowe

 Białka roślinne powstają przez tłoczenie na zimno surowych nasion lub ziaren roślin. Uzyskany w ten sposób olej oddziela się od substancji stałych. Powstała pasta jest suszona, a następnie mielona na drobny proszek. Białka roślinne to produkty całkowicie naturalne i nie przetworzone, dlatego zachowują swoje wszystkie cenne, a zarazem pożądane właściwości. 

W zależności od surowca z którego powstały, białka roślinne różnią się składem kwasów tłuszczowych, zawartością minerałów i protein ( choć wszystkie mają ok. 50g protein na 100g produktu).  

Dla kogo?

Białka roślinne, polecane są w szczególności osobom uprawiającym sport oraz wszystkim prowadzącym aktywny, zdrowy tryb życia a także osobom odchudzającym się. Białka roślinne są prawie neutralne w smaku dzięki czemu przygotowywane potrawy nie zmieniają swojego podstawowego smaku. Jako produkt całkowicie roślinny są szczególnie polecane weganom i wegetarianom i mogą być spożywane codziennie. Zalecane dzienne spożycie to ok. 30 gr. dziennie ( jednorazowo lub w porcjach podzielonych).

Białko roślinne to wyśmienity dodatek do codziennej owsianki, musli, jogurtów, twarożków, omletów, sałatek, sosów, wypieków czy koktajli ( owocowych lub warzywnych). To także doskonały zagęstnik zup jarzynowych typu krem.