
Olej ryżowy
Olej z ryżu ma neutralny smak i zapach i jest doskonałym składnikiem dressingów sałatkowych. To także doskonały olej do smażenia i pieczenia. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (ponad 200°C) smażenie odbywa się bez dymu i pryskania.
Olej ryżowy SoWell
Wiele zalet w jednym produkcie!
Dzięki firmie Italmex dalekowschodni olej z ryżu pojawił się na polskim rynku w 2004 roku. Polacy z natury są narodem dość ciekawskim i od razu zainteresowali się nowym olejem.
Tym bardziej, że na etykiecie widniały konkretne, bardzo zachęcające hasła.
Olej z ryżu ma neutralny smak i zapach i jest doskonałym składnikiem dressingów sałatkowych. To także doskonały olej do smażenia i pieczenia. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (ponad 200°C) smażenie odbywa się bez dymu i pryskania. Charakteryzuje się on także ograniczonym wchłanianiem w smażone i pieczone potrawy (nawet 20% mniej oleju wnika w potrawę podczas smażenia). To oznacza, że potrawa jest mniej kaloryczna, a my zużyliśmy mniej oleju do jej przygotowania. Jego neutralny smak pozwala zachować naturalny smak potraw niezakłócony smakiem oleju.
Poza walorami smakowymi i użytkowymi, oleje z ryżu charakteryzują się cennymi walorami odżywczymi i prozdrowotnymi. Wyprodukowane bezpośrednio z otrębów ryżowych, oleje z ryżu zawierają mnóstwo antyoksydantów – steroli roślinnych takich jak witamina E oraz gamma-oryzanol. Antyoksydanty to ważna broń w walce z wolnymi rodnikami. Są także pomocne w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zrównoważony skład kwasów tłuszczowych tego oleju w połączeniu z wysoką zawartością antyoksydantów (witaminy E i Oryzanolu) dodatkowo podnoszą walory prozdrowotne tego produktu.
Olej ryżowy marki SoWell spełnia wszystkie wymogi prawa żywnościowego, w tym miedzy innymi zawartość węglowodorów olejów mineralnych (MOSH – Mineral Oil Saturated Hydrocarbons i MOAH – Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) jest zgodna z ustalonymi limitami w produktach żywnościowych.
