Przepisy

Szparagi z sosem orzechowym

DRUKUJ

Udostępnij przepis:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sprawdź również:

Skład:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół opakowania (ok. 50 g) rukoli można też użyć liści młodego szpinaku
  • 1 mała papryczka chili
  • ok. 1 łyżki wiórków parmezanu
  • 2 łyżki obranych orzeszków ziemnych

    Sos:
  • 4 łyżki Kremu orzechowego z kawałkami orzechów SoWell
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 125 ml wody

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyłam. Odłamałam zdrewniałe końce i obrałam obieraczką do warzyw do połowy długości (młodych i cienkich szparagów nie trzeba obierać). W garnku zagotowałam wodę, przełożyłam szparagi i gotowałam ok. 5 min. Ugotowane szparagi odcedziłam.
  2. Orzeszki ziemne wsypałam na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyłam do lekkiego zarumienienia. Podprażone orzechy wystudziłam.
  3. Do rondelka wlałam sos sojowy, miód, ocet ryżowy, wodę i dodałam Krem orzechowy z kawałkami orzechów SoWell. Rondelek wstawiłam na palnik i podgrzewałam na średniej mocy palnika, mieszając. Podgrzewałam do momentu aż wszystkie składniki się połączyły i sos zgęstniał (jeżeli sos zgęstnieje za bardzo można dodać trochę wody).
  4. Na talerzu ułożyłam rukolę, na rukoli wyłożyłam szparagi, które polałam ciepłym sosem orzechowym. Na koniec posypałam szparagi drobno posiekanym chilli, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i wiórkami parmezanu.

Dbaj z SoWell o zdrowie!

Zdrowy tryb życia oraz dieta jest niesamowicie ważna w życiu każdego z nas. Produkty SoWell powstały z myślą o osobach, którym zależy na wysokiej jakości produktach spożywczych, którym można zaufać. Zapoznaj się na naszymi przepisami i zobacz co wyczarujesz w kuchni wraz z SoWell!

Sprawdź nasze przepisy

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.