Przepisy

Zapiekanka z batatów

DRUKUJ

Udostępnij przepis:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sprawdź również:

Skład:

  • 1 kg batatów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki Kremu orzechowego kremowego SoWell BIO (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Śmietankę wlałam do miski, dodałam sok z limonki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili, Krem orzechowy kremowy SoWell BIO, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
  2. Bataty umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki (można też zetrzeć je na tarce tzw. mandolinie).
  3. Naczynie do zapiekania natłuściłam odrobiną oleju. Na spodzie ułożyłam warstwę plasterków batatów, polałam dwoma łyżkami sosu śmietanko-orzechowego, przykryłam następną warstwą batatów i polałam kolejną porcją sosu i tak do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki polałam pozostałym sosem śmietankowo-orzechowym.
  4. Naczynie z zapiekanką przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra i dół). Pod przykryciem piekłam zapiekankę przez 35 minut, a następnie zdjęłam przykrywkę i piekłam jeszcze 20 minut. Upieczoną zapiekankę wyjęłam z piekarnika, posypałam posiekaną natką pietruszki i od razu podałam.

Dbaj z SoWell o zdrowie!

Zdrowy tryb życia oraz dieta jest niesamowicie ważna w życiu każdego z nas. Produkty SoWell powstały z myślą o osobach, którym zależy na wysokiej jakości produktach spożywczych, którym można zaufać. Zapoznaj się na naszymi przepisami i zobacz co wyczarujesz w kuchni wraz z SoWell!

Sprawdź nasze przepisy

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.