SKŁADNIKI:
1 kg ryżu DIVELLA Riso Arborio
6 miarek białka dyniowego SOWELL
200 ml oliwy BASSO SANSA
1 kg dyni hokkaido
2 l wywaru warzywnego
6 ząbków czosnku
1 cebula
1 papryczka chilli
200 ml białego wina chardonnay
2 łyżeczki kurkumy
6 łyżeczek curry
Świeżo mielony pieprz
Natka pietruszki
Parmezan
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj dynie hokkaido, przekrój na pół i usuń pestki (NIE OBIERAJ), następnie pokrój w małe kawałki.
2. 1 dużą cebulę i 6 ząbków czosnku pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń pestki i również pokrój w kosteczkę.
3. Do dużej patelni lub płaskiego szerokiego garnka wlej ok 200ml oliwy BASSO SANSA i podsmaż delikatnie kolejno, cebulę, chilli, czosnek i dynie. Następnie dodaj 1kg ryżu DIVELLA Riso Arborio. Podsmaż wszystko razem, dodaj 6 łyżeczki curry, 2 łyżeczki kurkumy i zalej 200ml wina białego chardonnay, wymieszaj i poczekaj, aż odparuje.
4. Następnie dodawaj stopniowo (w porcjach ok 500ml) wywar warzywny, czekaj aż potrwa wchłonie płyn i ten proces powtarzaj aż do miękkości ryżu. Po ostatniej partii płynu dodaj 6 miarek białka dyniowego SOWELL dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.
5. Na sam koniec dodaj odrobine tartego parmezanu i posiekaną natkę pietruszki.