Skład:
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek Oleju z nasion lnu SoWell
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie umyłam i osuszyłam.
- Kalafiora podzieliłam na mniejsze części i starłam na tarce do jarzyn na dużych oczkach.
- Rzodkiewki i obrane ogórki starłam na tarce na małych oczkach.
- Cebulę drobno pokroiłam.
- Natkę pietruszki i koperek drobno posiekałam.
- Do miski przełożyłam starte warzywa (kalafiora, rzodkiewki i ogórki), dodałam pokrojoną cebulę, posiekany koperek i natkę pietruszki. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej z nasion lnu SoWell, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
- Tak przygotowaną surówkę przykryłam i wstawiłam do lodówki na 2 godziny, żeby smaki się „przegryzły”.