Skład:
- opakowanie (225 g) sera hallumi
- 1/2 opakowania (50 g) rukoli
- 6-8 szt. moreli
- 4-6 szt. pomidorków koktajlowych
- garść (ok. 40 g) orzechów nerkowca
- kilka listków (5-6) świeżej mięty
sos - 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki Oleju z nasion konopi SoWell
- pieprz
Przygotowanie:
- Ser hallumi pokroiłam w plastry o grubości około 1 cm.
- Morele umyłam, wysuszyłam, przekroiłam na cztery części i usunęłam pestkę.
- Rozgrzałam patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką i ułożyłam plastry sera hallumi. Ser grillowałam po 3-4 min z każdej strony i zdjęłam z patelni. Następnie na rozgrzaną patelnię przełożyłam ćwiartki moreli i orzechy nerkowca. Orzechy podprażyłam do lekkiego zarumienienia, a owoce, aż lekko zmiękły i się zarumieniły.
- Na talerzach ułożyłam rukolę, dodałam przekrojone na pół pomidorki, grillowany ser i morele. Następnie posypałam prażonymi orzechami nerkowca i drobno posiekanymi listkami mięty.
SOS
- Do miseczki wlałam sok z cytryny, dodałam miód, Olej z nasion konopi SoWell, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym sosem polałam sałatki i od razu podałam.