Skład:
- opakowanie mieszanki sałatkowej
- 2 jajka
- puszka (170 g) tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ogórek
Sos: - sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju z ziaren sezamu SoWell
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i przekroiłam na ćwiartki.
- Tuńczyka odsączyłam z zalewy i podzieliłam na małe kawałki.
- Na talerzach ułożyłam porcje mieszanki sałat, dodałam pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę, tuńczyka i jajka.
- Do miseczki wlałam sok z cytryny, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z ziaren sezamu SoWell, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym sosem polałam sałatki.