Skład:
- 2 średnie zielone ogórki
- 1 awokado
- 50 g szpinaku baby
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki pestek z dyni
- ser feta – 150g
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek oleju z pestek dyni SoWell
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa umyłam i osuszyłam.
- Ogórki pokroiłam w półplasterki.
- Awokado obrałam, usunęłam pestkę, a miąższ pokroiłam w plasterki.
- Natkę pietruszki drobno posiekałam.
- Pestki dyni wsypałam na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewałam chwilę mieszając do lekkiego zarumienienia. Uprażone pestki dyni wystudziłam.
- Na półmisku ułożyłam liście szpinaku, na szpinaku ułożyłam plasterki ogórka, awokado i pestki dyni i kostki sera feta. Sałatkę posypałam natką pietruszki, skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam olejem z pestek dyni SoWell, solą, pieprzem i od razu podałam.