Skład:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść szpinaku baby
- 3 łyżki pestek z dyni
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki tartego twardego sera np. Parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oleju z nasion lnu SoWell
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni do lekkiego zarumienienia i wystudziłam.
- Do pojemnika blendera przełożyłam natkę pietruszki, szpinak, uprażone pestki z dyni, ząbek czosnku, tarty ser, sok z cytryny, dodałam olej z nasion lnu SoWell, sól, pieprz i zmiksowałam na gładką masę (jeżeli pesto będzie za rzadkie należy dodać więcej sera, jeżeli będzie za gęste więcej oleju).
- Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam, przełożyłam na talerz, dodałam pesto i od razu podałam.