Skład:
- 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka szczawiu
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką
Sos - 5 łyżek Oleju z ziaren sezamu SoWell
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaczki dokładnie umyłam i oskrobałam skórkę. Obrane ziemniaczki ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości, odcedziłam i wystudziłam. Większe ziemniaczki przekroiłam na pół.Warzywa umyłam i osuszyłam.
- Rzodkiewki i ogórki pokroiłam w półplasterki. Koperek i szczypiorek drobno posiekałam. Szczaw pokroiłam na ok. 1,5-2 cm kawałki.
- Wszystkie składniki sałatki (ziemniaczki, szczaw, rzodkiewki, ogórki, koperek, szczypiorek) przełożyłam na półmisek i delikatnie wymieszałam.Do miseczki wlałam sok z cytryny, ocet balsamiczny, Olej z ziaren sezamu SoWell, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym sosem polałam sałatkę i podałam.