Skład:
- opakowanie (150 g) jarmużu
- 3 jajka
- 9 szt. anchois filetów z kaparami w oleju
- 200 g pomidorków cherry
- 1 mała czerwona cebula
Sos - 4 łyżki oleju z nasion konopi SoWell
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i przekroiłam na ćwiartki.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Pomidorki umyłam, osuszyłam i przekroiłam na pół.
- Do miseczki przełożyłam musztardę, miód, sok z cytryny, olej z nasion konopi SoWell, dodałam sól i pieprz (ok. 1/4 łyżeczki) i dokładnie wymieszałam.
- Na talerzach ułożyłam jarmuż, na jarmużu ułożyłam ćwiartki jajek, połówki pomidorków, posypałam piórkami cebuli, dodałam odsączone z zalewy anchois i polałam sałatkę sosem.
- Sałatkę podałam od razu po przygotowaniu.