Skład:
- ok. 500 g młodej cukinii – u mnie zielona i żółta
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki pestek z dyni (obranych)
- 120 g sera feta
- 4 łyżki oleju z pestek dyni SoWell
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie umyłam i osuszyłam.
- Cukinie, paprykę i ser feta pokroiłam w kostkę (ok. 1×1 cm). Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę.
- Koperek drobno posiekałam.
- Pestki dyni wsypałam na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyłam przez chwilę, aż pestki zaczęły się lekko rumienić. Uprażone pestki wystudziłam.
- Do miski przełożyłam pokrojone cukinie, paprykę, cebulę, koperek i wymieszałam. Do warzyw wlałam sok z cytryny i olej z pestek dyni SoWell, doprawiłam solą, pieprzem i papryką i odstawiłam na 30 min do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”. Po tym czasie dodałam do sałatki ser feta i uprażone pestki dyni, delikatnie wymieszałam i podałam.