Skład:
- 300 g filetów śledziowych w oleju
- 2 buraki
- 1-2 kiszone ogórki
- 3 jajka
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- Sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek oleju z nasion lnu SOWELL
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Buraki owinęłam w folię aluminiową i piekłam w temp. 200 stopni przez 50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Upieczone buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam na kawałki.
- Jajka ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i pokroiłam na ćwiartki.
- Na półmisku ułożyłam pokrojone buraki i jajka, dodałam pokrojone na kawałki, obrane jabłko, pokrojonego w półplasterki ogórka, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki śledzie i posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę doprawiłam sokiem z cytryny, solą, pieprzem i olejem z nasion lnu SoWell.