SKŁADNIKI:
500g buraka
50g sera feta
¼ papryczki chilli
6 łyżek oliwy z oliwek BASSO EXTRA VERGINE (niefiltrowana)
6 łyżek octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI
1 łyżka oleju z pestek dyni SOWELL
2 łyżki cukru trzcinowego ATCO
Krem z octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI
Świeżo mielony pieprz
20g pistacji
Świeża rukola
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj buraki owiń każdy z osobna folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200st.C / ok.90min) sprawdź wykałaczką czy są miękkie i wystaw do wystygnięcia.
2. W międzyczasie przygotuj marynatę. Do miseczki wlej 6 łyżek oliwy z oliwek BASSO EXTRA VERGINE (niefiltrowana), 6 łyżek octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI, 2 łyżki cukru trzcinowego ATCO i dodaj 1/4 posiekanej papryczki chilli. Dopraw do smaku solą morska CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.
3. Wystudzone buraki obierz i pokrój w cieniutkie pasterki i przełóż do marynaty, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
4. Zamarynowane buraki wyjmij delikatnie z marynaty i układaj na talerzu jeden koło drugiego aby lekko nachodziły na siebie. Obsyp posiekanymi pistacjami i pokruszonym serem feta a na sam środek rozrzuć mała kupkę rukoli.
5. Całość polej delikatnie kremem z octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI i skrop olejem z pestek dyni SOWELL.