Przepisy

Carpaccio z buraka

DRUKUJ

Udostępnij przepis:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sprawdź również:

SKŁADNIKI:

500g buraka

50g sera feta

¼ papryczki chilli

6 łyżek oliwy z oliwek BASSO EXTRA VERGINE (niefiltrowana)

6 łyżek octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI

1 łyżka oleju z pestek dyni SOWELL

2 łyżki cukru trzcinowego ATCO

Krem z octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI

Sól morska CUOR DI MARE

Świeżo mielony pieprz

20g pistacji

Świeża rukola

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj buraki owiń każdy z osobna folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200st.C / ok.90min) sprawdź wykałaczką czy są miękkie i wystaw do wystygnięcia.

2. W międzyczasie przygotuj marynatę. Do miseczki wlej 6 łyżek oliwy z oliwek BASSO EXTRA VERGINE (niefiltrowana), 6 łyżek octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI, 2 łyżki cukru trzcinowego ATCO i dodaj 1/4 posiekanej papryczki chilli. Dopraw do smaku solą morska CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem.

3. Wystudzone buraki obierz i pokrój w cieniutkie pasterki i przełóż do marynaty, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. 

4. Zamarynowane buraki wyjmij delikatnie z marynaty i układaj na talerzu  jeden koło drugiego aby lekko nachodziły na siebie. Obsyp posiekanymi pistacjami i pokruszonym serem feta a na sam środek rozrzuć mała kupkę rukoli.

5. Całość polej delikatnie kremem z octu balsamicznego z Modeny MONARI FEDERZONI i skrop olejem z pestek dyni SOWELL.

Dbaj z SoWell o zdrowie!

Zdrowy tryb życia oraz dieta jest niesamowicie ważna w życiu każdego z nas. Produkty SoWell powstały z myślą o osobach, którym zależy na wysokiej jakości produktach spożywczych, którym można zaufać. Zapoznaj się na naszymi przepisami i zobacz co wyczarujesz w kuchni wraz z SoWell!

Sprawdź nasze przepisy

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.